Breien
links
rechts
proeflapje voor het herstellen van gaatjes van een Amsterdamse huishoudschool uit 1913

 

Breien

links/rechts

Bij breien heb je een linkse en een rechtse steek. Door een contrasterende kleur afwisselend links en rechts te breien zie je mooi de loop van de draad, helemaal als die, zoals in dit voorbeeld,  op een scheidingsvlak van steken zit.

Door gebruik van een draadgeleider met 2 openingen, kan je met 1 draadtoevoer in 2 kleuren breien, dan is de rechtse steek de ene kleur en de linkse steek de andere kleur. Ik heb dit effect gebruikt voor handdoeken voor Widget en droogdoeken voor het door mij gelanceerde merk Knit-tet.

Inspiratie
Droogdoeken voor Knit-tet
Product

Met de gebreide handdoek die ik voor Widget maakte heb ik in 2005 de Nederlandse Designprijs gewonnen.

Ontwikkeling

Breien is het in lussen leggen van een draad die in een volgende lus steekt, zodat het een samenhangend geheel vormt. De breedte kan je, in tegenstelling tot bij rondbreien, zelf bepalen.

Bij vlakbrei gaat de draad via een draaggeleider over een naaldenbed heen en weer terug. Een bed is een metalen oppervlak met breinaalden.
Bij een dubbelbeds-vlakbreimachine heb je een voor- en een achterbed.

Plateren is een techniek om een breisel te produceren dat aan iedere kant een andere kleur of soort garen heeft. Er wordt met twee verschillende garens tegelijk gebreid. Hierbij bedekt de ene draad altijd de andere; dit wordt bereikt door middel van een draadgeleider met twee openingen.

Techniek
{"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]},"tech":{"body":[{"x":1,"y":4}]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":1,"y":1},{"x":0,"y":3},{"x":1,"y":3}]},"know":{"body":[]}}