Garen
anemoon
zaden van een anemoon in mijn volkstuin

Garen

anemoon

Er zijn diverse manieren om een stippel effect in een garen te krijgen. Een twijn effect, een spin effect, bedrukken, of door gekleurde noppen in een vliesdoek te strooien.

Inspiratie
een noppengaren
Product

strengetjes vlnr

– een corespun
– een cablé waar een dunne zwarte draad is meegetwijnd
– een enkeldraads, waar een dun zwart/wit garen omheen zit, in een Z en in een S twist dat zo een kruis vormt
– een 3 draads mouliné
– een antraciet cablé waarvan 1 van de 6 draden ecru is
– een ecru cablé waarvan 1 van de 6 draden antraciet is

– een enkeldraads waarbij 1 dun lont is meegetwijnd (zie ook Rode Kool)

Ontwikkeling

Cablégaren (zie ook Kabel)

Het kabel-, of cablégaren, is opgebouwd uit 6 losse 1 draadsgarens, die per 2 draden samen zijn getwijnd. Vervolgens zijn die 3 draden weer samen gevoegd. Hierdoor ontstaat het koordachtige uiterlijk. Bij het stipje is 1 van de 6 draden afwijkend van kleur.

Mouliné

Een twee- of meerdraads twijn waarbij de draden van gelijke dikte zijn maar verschillend van kleur. Hiernaast een 3 draads twijn waarbij 1 van de 3 draden een andere kleur heeft.

Noppengaren

Dit is een enkeldraads-, vervilt slubgaren met gekleurde noppen erin.

Een slubgaren is een spineffect waar met opzet verdikkingen in het garen worden gesponnen. Dit gebeurt om een handmatig effect na te bootsen, of een bepaalde kwaliteit zoals linnen of shantung zijde.

De verdikkingen (de slubs) worden hier veroorzaakt door gekleurde bolletjes op het kaardvlies te strooien voordat het wordt gesponnen. Dit gebeurt vaak met de hand. Het is beter bekend als tweedstof van Engelse colberts.

Corespun (zie Zeeanemoon)

Techniek
{"know":{"body":[]},"tech":{"body":[]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]}}