Garen
koraal
zeeanemoon, foto Martin Cordes

Garen

koraal

Bij de Corale is een een core-spun twijn gebruikt; een kern wordt omwonden met een andere kleur vezel of garen, waardoor er een stip in het midden zit. Daarna wordt de draad vervilt om de kern (=core) en de buitenste vezels (=wrap) aan elkaar te laten hechten. Soms wordt er ook een plakmiddel bij de vezels gemengd. Dan ontstaat de hechting van de vezels door verhitting.

Ik was de eerste die met dit garen een gesneden pool op de markt bracht.

Inspiratie
Product
publicatie in Wallpaper: 'a nice bit of fluff' 1998
publicatie in VIEUW ON COLOR nummer 13 1999

Oorspronkelijk is deze methode bedacht om een goedkoop garen te produceren met een kern van een mindere kwaliteit. De methode wordt ook gebruikt voor garens die niet mogen rekken of krimpen, bijvoorbeeld voor toepassingen in vliegtuigen. De kern bestaat in dat geval uit glasvezel en het omhulsel uit wol of een andere grondstof.

Ontwikkeling

Bij deze techniek wordt een kerndraad omwonden met een wollen draad. Daarna wordt de wollen draad vervilt, waardoor de vezels zich aan elkaar hechten. Er zijn twee verschillende technieken voor het vervilten van de draad: Periloc en de conventionele manier door de garens te wassen met zeep.

Een ander bekend core-spun garen is Lycra, dat onder andere gebruikt wordt voor pantys en stretchstoffen. Hiervoor wordt een elastomeer (elastiek) omwonden met een ander garen.

Techniek
{"know":{"body":[]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":1,"y":0},{"x":1,"y":1},{"x":1,"y":2}]},"tech":{"body":[{"x":0,"y":2}]}}