Tuften
ruimte
kralenarmbandje uit India

Tuften

ruimte

Niet alleen het garen of het verschil tussen een gesneden of ongesneden pool bepaalt het uiterlijk van de oppervlakte structuur. Ook de afstand tussen of de lengte van de lussen is bepalend voor het ontwerp.

Inspiratie

Bij deze met een gepunnikt garen getufte proefstukjes zie je heel goed het verschil tussen een lage en een hoge lus.

Product

Ook de ruimte die je een garen geeft is van belang. Bij de Corale van Danskina is een zogenaamde J-cut gebruikt. De lange pool aan de bovenkant is de helft van van de gehele lengte van het getufte garen. De korte pool van het garen zit er onder verstopt, dat is de korte kant van de J. Het kortgeschoren staal is op dezelfde manier getuft, maar daar zijn alle polen even lang.

Ontwikkeling

Tuften is een techniek waarbij met tuftnaald en een tuftpistool door middel van perslucht, garen door een doek wordt geprikt of geschoten.

Aan de achterkant van het doek ontstaat een lussenpool die ook gesneden kan worden.

De pool moet altijd worden gefixeerd, aan het doek worden geplakt,  omdat je de draad er anders gewoon weer uittrekt. Dat gebeurt meestal met latex.

Bij pass-tuft en machine-tuft staan een aantal tuftnaalden naast elkaar en wordt de draad, zoalsl bij het handmatige systeem, door een doek geprikt. Er komt geen perslucht aan te pas.

Techniek
{"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]},"tech":{"body":[{"x":1,"y":2}]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":1},{"x":0,"y":2},{"x":0,"y":3}]},"know":{"body":[]}}