Tuften
mais
maiskolf

Tuften

mais

Het garen is hier op de draad bedrukt met een herhaling van het patroon na 80 meter. De korte lus heeft het effect van maiskorrels. Het is een moeilijk proces omdat af en toe de draad dwars gaat liggen waardoor de regelmaat verstoord wordt.

Ook is de herhaling van de kleur moeilijk te doseren waardoor je ‘vlekken’ krijgt, een concentratie van kleur.

 

Inspiratie

Deze stalen zijn een goed voorbeeld van hoe verschillend eenzelfde garen eruit ziet in verschillende tufthoogtes, en in een gesneden en ongesneden pool.

 

 

lus links 10mm, rechts 25 mm
Product
computertekening van het rapport van 80 meter
gesneden pool 10 mm
Ontwikkeling

Tuften is een techniek waarbij met tuftnaald en een tuftpistool door middel van perslucht, garen door een doek wordt geprikt of geschoten.

Aan de achterkant van het doek ontstaat een lussenpool die ook gesneden kan worden.

De pool moet altijd worden gefixeerd, aan het doek worden geplakt,  omdat je de draad er anders gewoon weer uittrekt. Dat gebeurt meestal met latex.

Bij pass-tuft en machine-tuft staan een aantal tuftnaalden naast elkaar en wordt de draad, zoalsl bij het handmatige systeem, door een doek geprikt. Er komt geen perslucht aan te pas.

Techniek
{"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":1,"y":2},{"x":1,"y":3},{"x":1,"y":4}]},"know":{"body":[]},"tech":{"body":[{"x":1,"y":2}]}}