Garen
intiem
kunstwerk van Toni Oursler

Garen

intiem

Een breigaren gemaakt voor breigarenfabrikant Neveda. Het is een intieme menging, dat is een menging van vezels en/of kleuren vóór het spinproces. Hier zie je een zwarte basis waarin helder gekleurde, stukjes glanzende vezels zijn gemengd. Het meeste effect bereik je door vezels te gebruiken die verschillend van dikte zijn (Mu), het contrast is dan duidelijker.

Mengingen met gelijke vezels, zoals je ziet bij Shetland wollen truien, zijn zó goed gemengd dat het een effen kleur lijkt. Als je de draad met een loep bekijkt zie je de samenstelling van de verschillende kleuren.

Inspiratie
Product
Diverse vezel mengingen

Voor het spinproces worden de grondstoffen bepaald. Deze worden vervolgens gemengd, gekamd en verwerkt tot een vliesdoek waar één of meerdere lonten van worden gemaakt. Van het lont wordt vervolgens een draad gesponnen. De volgende stap in het proces is twijnen.

Ontwikkeling

Alle textiel begint bij de grondstof; die vormt de basis voor de uiteindelijke eigenschappen van een weefsel of breisel. De herkomst van de grondstof, de vezel, varieert van natuurlijk tot synthetisch. Ook mengingen zijn veelvoorkomend, zo bestaan de meeste wollen truien uit een menging van wol en acryl. Prijsverschil tussen grondstoffen, of de eigenschappen zoals kleur- of slijtvastheid, kunnen redenen zijn om grondstoffen te mengen.

Techniek
{"know":{"body":[]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]},"tech":{"body":[{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":4},{"x":1,"y":5}]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[]}}