Breien
tube
gedroogde vis, markt Graus, Spaanse Pyreneëen

Breien

tube

Voor het ontwikkelen van een lampenkap die van vorm kan veranderen wilde ik gebruik maken van de elasticiteit van een breisel. Het eerste ontwerp  is een  breisel waarin baleinen  kunnen worden geplaatst zodat je de lamp zowel strak als in een bol kan duwen.

Inspiratie
Product

Omdat de rek niet optimaal bleek, is gekozen om de vormverandering op te lossen met meerdere 3 cm brede plastic stroken waar omheen een gebreide sok wordt getrokken.

De sok is rondgebreid op een vlakbreimachine en verkrijgbaar in een 30 tal kleuren en in iedere gewenste kleurencombinatie.

De plastic stroken kunnen in verschillende vormen geduwd worden.

De lamp is ontworpen in samenwerking met Camille de Vrede.

Ontwikkeling

Op een vlakbreimachine gaat de draad met een draadgeleider in de breinaalden en via een naaldenbed van links naar rechts en terug. De breinaalden liggen in een naaldenbed; een schuin metalen oppervlak waarin de breinaalden verzonken liggen.
Bij een dubbelbeds-vlakbreimachine heb je een voor- en een achterbed.

Je kan de draad van het voorbed naar het achterbed laten breien; dat levert een soort rondbrei op.

Techniek
{"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":4}]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":1,"y":3}]},"tech":{"body":[{"x":0,"y":1},{"x":0,"y":2},{"x":0,"y":3}]},"know":{"body":[]}}