Weven
bijenkast
bijenkast winter Pejo, Italië

Weven

bijenkast

Ik wilde meubelstoffen ontwerpen waarbij het patroon van de stof de stoffeerder zou kunnen uitdagen daarmee te gaan spelen, zoals ik dat zelf heb gedaan met kussens en poefs voor mijn eigen merk TeTTeX. www.tettex.nl

De ontwerpen komen voort uit mijn bewondering voor de dessins van de Vlisco en vooral ook hoe de Afrikaanse mannen en vrouwen met deze stoffen omgaan. Zij schilderen met de motieven.

Inspiratie

stof Construction TeTTeX, Spectrum bank Martin Visser.

 

collectie TeTTeX

Product

De dessins zijn geweven op een jacquardmachine. De ketting bestaat uit 5 kleuren die, afhankelijk van de mengkleur, naar boven komen. Zie ‘blanket’ met alle verschillende mengingen. De inslag bestaat uit 2 of 3 kleuren.

Ontwikkeling

Voor weven heb je een ketting en een inslag nodig. De ketting wordt ‘geschoren’ in één of meerdere kleuren.

Iedere kettingdraad loopt afzonderlijk eerst door een heveltje, dan door een oogje in een schacht, vervolgens door een riet. Die schachten kunnen omhoog of omlaag, waardoor er ruimte is om de inslag te kunnen maken. De schachten die de draden van de ketting omhoog of omlaag laten gaan bepalen uiteindelijk het patroon.

Bij jacquard-weven kan iedere draad afzonderlijk worden aangestuurd (omhoog of omlaag) middels een computerprogramma, vroeger bepaalde een ponskaart het patroon.

Techniek
{"tech":{"body":[{"x":0,"y":3},{"x":0,"y":4}]},"know":{"body":[]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":2},{"x":0,"y":3}]}}