Weven
schaduw
​streep
ondergaande zon met opkomende mist, Spaanse Pyreneeën

 

Weven

schaduw​streep

Een dégradé, kleurverloop, of schaduwstreep dient om diepte aan het ontwerp te geven; van licht naar donker, of in een overloop van kleuren.

Inspiratie

Hier zijn de gebruikte inslagkleuren voor de schaduwstreep in de breedte van de stof geweven (tot 300 cm,) en daarna gebruikt voor de lengte, dus een kwart slag gedraaid, zodat er gordijnen zonder naad kunnen worden gemaakt.

Product

Ik heb ook geprobeerd om met meerdere garens een overloop in kleuren te maken door: 4 wit en 1 zwarte draad, vervolgens 3 wit en 2 zwarte draden enzovoort, tot 4 zwarte en 1 witte draad.

Ontwikkeling

Voor weven heb je een ketting en een inslag nodig. De ketting wordt ‘geschoren’ in één of meerdere kleuren.

Iedere kettingdraad loopt afzonderlijk eerst door een heveltje, dan door een oogje in een schacht, vervolgens door een riet. Die schachten kunnen omhoog of omlaag waardoor er ruimte is om de inslag te kunnen maken. De schachten die de draden van de ketting omhoog of omlaag laten gaan bepalen uiteindelijk het patroon.

Techniek
{"know":{"body":[]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":1}]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]},"tech":{"body":[{"x":0,"y":2},{"x":0,"y":3}]}}