Breien
revolutie
streekmuseum in Sent, Zwitserland waar ik een gebreide handdoek zag uit omstreeks 1850.

 

Breien

revolutie

Gebreide revolutie, zo noemde de opdrachtgever het badkamertextiel, nieuw in de wereld van de badkamer. Het handgebreide uiterlijk associeert met huisvlijt, stapeltjes in de linnenkast en fris wapperende was aan de waslijn. De menging van 50% katoen met 50% acryl zorgt voor een optimale vochtopname, zónder dat de stof te zwaar wordt. Door toevoeging van acryl blijft de kleur langer stabiel en de stof soepel.

Inspiratie
Product
proeflapje diverse breipatronen
Ontwikkeling

Op een vlakbreimachine gaat de draad via een naaldenbed van links naar rechts en terug. Een bed is een metalen oppervlak met breinaalden. Bij een dubbelbeds-vlakbreimachine heb je een voor- en een achterbed.

Hiermee won ik in 2005 de Nederlandse Designprijs. Het juryrapport schrijft:

Liset van der Scheer Studio legt een interessante lijn gebreid badkamertextiel ter beoordeling voor. De vertrouwde breitechniek, hier toegepast in modern badkamertextiel, leidt tot een nieuw product met een elegante uitstraling. Het gebreide materiaal wordt in verschillende actuele kleurcombinaties toegepast. Naast een fijne tactiliteit biedt het product een goed gebruikscomfort door de elasticiteit.

Techniek
{"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":1,"y":0},{"x":1,"y":1}]},"know":{"body":[]},"tech":{"body":[{"x":1,"y":4},{"x":1,"y":5},{"x":1,"y":6}]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]}}