Breien
stoeljurk
boabob boom, de boom slaat water op in zijn verdikte stam. instagram floraquatar.com

 

Breien

stoeljurk

Wat ik met deze ontwerpen heb willen benadrukken is de vormverandering die door de techniek van het breien mogelijk is.

Ik heb het principe van rondbreien als uitgangspunt genomen voor de stoeljurk. De brede bovenkant en de versmalling in de ’taille’ die daarna weer in de zitting uitloopt bij Vlinderstoel van Arne Jacobsen maakt het voor deze jurk juist interessant.

Inspiratie

De 2 kleurigheid komt tot stand door het plateren.

Omdat met rondbrei het garen en het aantal naalden de omvang bepaald en je dat niet kan veranderen, heb ik het idee verder uitgewerkt door rond te breien op een vlakbreimachine.

Product

Het ontwerp van de stoeljurk is ontstaan vanuit een staal voor een ’topje’. Dat is een rekbaar truitje dat is geproduceerd met elastisch garen op een rondbreimachine met een kleine diameter. Die tube brei heb ik over de Vlinderstoel van Arne Jacobsen getrokken.

Het elastiek wilde ik vervangen vanwege zijn beperkte houdbaarheid. Ik heb de steek van het breisel in linkse en rechtse steken afgewisseld waardoor ook rek ontstaat. Helemaal volstaan doet dat niet, daarom heb ik ook een variatie gemaakt met meerderingen. Het breisel wordt van onderen naar boven gebreid.

Ontwikkeling

Plateren is een techniek om een breisel te produceren dat aan iedere kant een andere kleur of soort garen heeft. Er wordt met twee verschillende garens tegelijk gebreid. Hierbij bedekt de ene draad altijd de andere; dit wordt bereikt door middel van een draadgeleider met twee openingen.

Bij vlakbrei gaat de draad via een draadgeleider over een naaldenbed heen en weer terug. Een bed is een metalen oppervlak met breinaalden.De breedte kan je, in tegenstelling tot rondbreien, zelf bepalen.

Bij een dubbelbedsvlakbreimachine heb je een voor- en een achterbed. Je kan de draad ook van het voorbed naar  het achterbed laten breien, dan krijg je een soort rondbrei.

Techniek
{"tech":{"body":[]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":3},{"x":0,"y":4},{"x":0,"y":5}]},"know":{"body":[]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[]}}