Tuften
makreel
verse makreel

Tuften

makreel

De glans van zijde is zo rijk en zó prachtig dat deze grondstof in Arabische landen veel gebruikt wordt voor tapijt. 100% zijde is hier eigenlijk ongeschikt voor, behalve als je er met kousen- of blote voeten op loopt.

De glans kan ook benaderd worden met viscose- (bamboe, eucalyptus) filamentgaren. Hoe minder twijn er op de draad zit des te glanzender het garen is.

Voor Caro, deze getufte kwaliteit van Casalis, heb ik gebruik gemaakt van een Italiaans garen, speciaal gemaakt voor herenkostuums. De samenstelling bestaat uit 25% zijde en 75% Merino wol.

Inspiratie
Moskee in Qatar, Caro
Product
100% zijde, het garen heeft geen veerkracht zoals wol
staal Caro Casalis
Ontwikkeling

Tuften is een techniek waarbij met tuftnaald en een tuftpistool door middel van perslucht, garen door een doek wordt geprikt of geschoten.

Aan de achterkant van het doek ontstaat een lussenpool die ook gesneden kan worden.

De pool moet altijd worden gefixeerd, aan het doek worden geplakt,  omdat je de draad er anders gewoon weer uittrekt. Dat gebeurt meestal met latex.

Bij robot-tuft gaat het tuftproces, met tuftpistool en perslucht, computergestuurd. Voordeel daarvan is de regelmaat en dat de poolhoogte tijdens het tuften kan variëren.

vleug van het tapijt Caro op het spanraam
Techniek
{"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":1,"y":4}]},"tech":{"body":[{"x":0,"y":3},{"x":0,"y":4}]},"know":{"body":[]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":1,"y":1},{"x":1,"y":2},{"x":1,"y":3}]}}