Garen
Barbie
Barbie pop, poppenhaar

Garen

Barbie

Wat ik hier laat zien is een filament garen dat oorspronkelijk bestemd is voor poppenhaar. Ik was op zoek naar een hoogglanzend garen voor tapijt en ik ben  hierop uitgekomen. Een filamentgaren wordt gemaakt door een vloeibare materie door spinkoppen te persen. Je krijgt dan een oneindig lang garen.

Een zijderups doet hetzelfde als hij zijn cocon maakt. Een filament uit de rups kan wel 900 meter lang zijn.

Inspiratie
Proefmonster van tapijt met een garen gemaakt met poppenhaar filament.
Product
kleurkaart poppenhaar

Het roze bolletje is synthetische raffia, gemaakt van kunststof polypropyleen, het is (meestal) glanzend en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het productie proces is gelijk aan dat van plastic folie of plastic zakjes, en vergelijkbaar met filamentgaren.

Natuurlijke raffia is gemaakt van de raphiapalm uit Afrika. De palmbladeren worden gestript, gedroogd en eventueel geverfd.

Ontwikkeling

Een filamentgaren wordt gemaakt door een vloeibare materie door spinkoppen te persen. Zo verkrijg  je een eindeloos garen. Als de opening van de spinkop glad is, wordt ook de vezel glad en glanzend. Er zijn ook spinkoppen met een textuur, die een ander uiterlijk aan het garen geven, bijvoorbeeld met meer volume.

Je hebt filament garen van synthetische oorsprong zoals polyester en van natuurlijke oorsprong, zoals viscose of rubber.

Techniek
{"tech":{"body":[{"x":0,"y":2}]},"know":{"body":[]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":1,"y":3}]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":3},{"x":0,"y":4}]}}