Breien
muts
poppenjurkje handgebreid op 4 breipennen

Breien

muts

Naar aanleiding van de stoeljurk die ik maakte in opdracht van het TextielMuseum, wilde ik een poef ontwikkelen als accessoire bij de tapijten van Casalis. Met deze ontwerpen heb ik de vormverandering door de rek die inherent is aan breien, willen benadrukken. Zie ook: brei-stoeljurk.

Het product heeft een afneembare, dus wasbare hoes, jurk of muts.

Inspiratie

Bonnet Casalis

Product

De poef is rondgebreid op een dubbelbedsbreimachine. De draad loopt door; eerst op het voorbed, dan op het achterbed en terug. Op die manier wordt er rondgebreid op een vlakbreimachine. De 2-kleurigheid komt door het plateren.

Voordeel van breien is dat er geen ketting noodzakelijk is. Daardoor kan het aanbod van kleuren gemakkelijk groter zijn dan bij weven.

Ontwikkeling

Op een vlakbreimachine gaat de draad via een naaldenbed van links naar rechts en terug. Een bed is een metalen oppervlak met breinaalden. Bij een dubbelbeds-vlakbreimachine heb je een voor- en een achterbed.
Je kan de draad ook van het voorbed naar het achterbed laten breien; dat levert een soort rondbrei op.

Bij plateren kan je met 1 draadtoevoer in 2 kleuren, of garens, breien. Dan is de rechtse steek steeds het ene en de linkse steek het andere garen.

Techniek
{"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":1,"y":3}]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":1,"y":5}]},"know":{"body":[]},"tech":{"body":[]}}