Tuften
mos
bemoste stenen in de Vogezen, Frankrijk

Tuften

mos

Sinds de introductie van de tuft-robot is het maken van 3 dimensionele vormen gemakkelijk.

Bij deze techniek bepaalt een concentrisch wieltje de hoogte van de draad tot op de mm, gesneden of in lus, zonder dat daarbij zoals voorheen, de productie hoeft te worden stopgezet.

Inspiratie
Product

Wat ik hier laat zien is het effect van een ander garen in eenzelfde patroon en het verschil tussen een lus en een gesneden pool,

Ontwikkeling

Tuften is een techniek waarbij met tuftnaald en een tuftpistool door middel van perslucht, garen door een doek wordt geprikt of geschoten.

Aan de achterkant van het doek ontstaat een lussenpool die ook gesneden kan worden.

De pool moet altijd worden gefixeerd, aan het doek worden geplakt,  omdat je de draad er anders gewoon weer uittrekt. Dat gebeurt meestal met latex.

Bij robot-tuft gaat het tuftproces, met tuftpistool en perslucht, computergestuurd. Voordeel daarvan is de regelmaat en dat de poolhoogte tijdens het tuften kan variëren. Een concentrisch wieltje bepaald de hoogte.

In 2018 won Casalis met het carpet EARTH de de Archiproducts Design Award

Techniek
{"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":1,"y":0},{"x":1,"y":1}]},"know":{"body":[]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]},"tech":{"body":[{"x":0,"y":3},{"x":0,"y":4},{"x":0,"y":6}]}}