Weven
bandweef
alle denkbare labels, te koop op de bazaar in Teheran, Iran

 

Weven

bandweef

Voor bandweven gebruik je een heel smal weefgetouw, geschikt voor het maken van labels, strikkenband, of voorheen: randafwerking van stoelen of lampenkappen.

Inspiratie
Product

Voor deze nieuwjaarskaart voor van Engelen & Evers heb ik het band eerst  gefotografeerd, daarna is de foto op een jacquardmachine geweven, en vervolgens is hetzelfde band er weer aangestikt.

Hiermee wordt het vakmanschap van dit bedrijf vertegenwoordigd.

De labels van mijn eigen merk Knit-tet en TeTTeX, zijn hier geweven.

Ontwikkeling

Voor weven heb je een ketting en een inslag nodig. De ketting wordt ‘geschoren’ in één of meerdere kleuren.

Iedere kettingdraad loopt afzonderlijk eerst door een heveltje, dan door een oogje in een schacht, vervolgens door een riet. Die schachten kunnen omhoog of omlaag waardoor er ruimte is om de inslag te kunnen maken. De schachten die de draden van de ketting omhoog of omlaag laten gaan bepalen uiteindelijk het patroon.

Bij jacquard-weven kan iedere draad afzonderlijk worden aangestuurd (omhoog of omlaag) middels een computerprogramma, vroeger bepaalde een ponskaart het patroon.

Techniek
{"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":3}]},"know":{"body":[]},"tech":{"body":[{"x":1,"y":3},{"x":1,"y":4}]}}