Breien
mos
boomschors begroeid met mos

Breien

mos

Bij dit breisel heb ik gespeeld met het plateren van 2 kleuren en 3 verschillende steken. Door het afwisselen van linkse en rechtse steken én een ribbel waar de steken om en om worden gebreid, ontstaat er een menging van de 2 kleuren. Dit geeft 3 verschillende kleurschakeringen aan het patroon.

Inspiratie
Product

Het patroon is rondgebreid op een vlakbreimachine. Bij de overgang van het voorbed naar het achterbed moet het patroon aansluiten, net zoals bij de minderingen om daar de bolvorm te kunnen maken.

Ontwikkeling

Plateren is een techniek om een breisel te produceren dat aan iedere kant een andere kleur of soort garen heeft. Er wordt met twee verschillende garens tegelijk gebreid. Hierbij bedekt de ene draad altijd de andere; dit wordt bereikt door middel van een draadgeleider met twee openingen.

Op een vlakbreimachine gaat de draad via een naaldenbed van links naar rechts en terug. Een bed is een metalen oppervlak met breinaalden. Bij een dubbelbeds-vlakbreimachine heb je een voor- en een achterbed.
Je kan de draad van het voorbed naar het achterbed laten breien; dat levert een soort rondbrei op.

Techniek
{"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":1,"y":2},{"x":1,"y":3}]},"tech":{"body":[]},"know":{"body":[]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]}}