Breien
pluis
ijshaar, bevroren waterdamp die vrijkomt uit een zwam of schimmel bij –2 graden Celcius

 

breien

pluis

Op mijn eindexamen op de Design Academy (voorheen Akademie Industriële Vormgeving) heb ik gewerkt met een poolbreier. Anders dan bij imitatiebont, wilde ik deze techniek gebruiken om alleen plaatselijk vezel door het breisel te blazen. Met de rondbreitechniek van het poolbreien is in China een begin gemaakt voor een transparante gordijnstof.

 

Inspiratie
Product

Het is daarbij mogelijk te variëren in kleur, glans of lengte van de vezel.

Het nadeel van poolbrei is dat er altijd een laag achter het breisel moet worden geplakt om de vezel te hechten.

 

Een staal waar verschillende kleuren in het lont zitten, een intieme menging. Het staal is 1 x glad gestreken en 1 x verwarmd waarbij de vezel opkrult of intrekt.

Ontwikkeling

Bij rondbrei staan de naalden in een cirkel. Rondbreien kan met een verschillend aantal klossen voor de garentoevoer, afhankelijk van de doorsnede van het breisel. Bekende toepassingen van rondbrei zijn kousen, T-shirts, badpakkenstof en ‘topjes’.

Bij poolbrei worden vezels van het lont van buitenaf door het breisel van de rondbreimachine geblazen. Hierdoor ontstaat een pool, oftewel opstaande vezels, aan de binnenkant van het breisel. Dit breisel wordt vervolgens opengesneden en tegengeplakt om de vezel te fixeren. Tegenplakken wil zeggen dat er een laag achter wordt geplakt.

Techniek
{"know":{"body":[]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":1,"y":4}]},"tech":{"body":[]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":2}]}}