Tuften
sneeuw
besneeuwd dak van een lege varkensstal, Pyreneeën Spanje

 

Tuften

sneeuw

Het besneeuwde dak met de golvende hoogteverschillen inspireerde tot het maken van deze, door een robot getufte banen.

De zachte natuurlijke uitstraling van het alpacagaren maakt dat het net sneeuw lijkt.

Inspiratie
Product

De grondstof voor alpacagaren komt van de berglama, die leeft op de hoogvlakten in het westelijk deel van Zuid-Amerika. Het dier heeft een wollige, langharige vacht, in kleuren variërend van ecru tot diep donkerbruin. De bijzondere eigenschap van deze wol is dat de vezel hol is waardoor warmte goed wordt opgeslagen, daarnaast is het superzacht.

De robot gestuurde techniek is bij het tuften zo goed dat je de hoogte van de draad, gesneden of in lus, op de mm kan bepalen. Een concentrisch wieltje bepaald de hoogte.

Ontwikkeling

Tuften is een techniek waarbij met tuftnaald en een tuftpistool door middel van perslucht, garen door een doek wordt geprikt of geschoten.

Aan de achterkant van het doek ontstaat een lussenpool die ook gesneden kan worden.

De pool moet altijd worden gefixeerd, aan het doek worden geplakt, omdat je de draad er anders gewoon weer uittrekt. Dat gebeurt meestal met latex.

Bij robot-tuft wordt het tuftproces, met tuftpistool en perslucht, computergestuurd. Voordeel daarvan is de regelmaat en dat de poolhoogte tijdens het tuften kan variëren. Een concentrisch wieltje bepaald de hoogte.

Techniek
{"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":3}]},"know":{"body":[]},"tech":{"body":[{"x":0,"y":3}]}}