Weven
cadeautje
installatie Nam June Paik

Weven

cadeautje

Hier wil ik het belang benadrukken van het volgen van het productieproces. Wat als ‘niet correct’ wordt beoordeeld kan juist met een verse blik ‘bijzonder mooi’ zijn.

Inspiratie

Ik heb een tekening in 3 kleuren over elkaar gelegd en gespiegeld. De achterkant van het weefsel blijkt een verrassing omdat de kleuren in elkaar over vloeien, het effect is alsof je schildert in waterverf met draad. De achterkant is dus zeker zo mooi als de voorkant, een geschenk.

Product

Het dessin is geweven met Trevira CS garen, dit is een brandvertragend filament garen. Het bestaat in allerlei variaties, van wolachtig tot glanzend. In de projectmarkt (o.a. hotels, kantoren) is het gebruik van een brandvertragende stof verplicht.

Ontwikkeling

Voor weven heb je een ketting en een inslag nodig. De ketting wordt ‘geschoren’ in één of meerdere kleuren.

Iedere kettingdraad loopt afzonderlijk eerst door een heveltje, dan door een oogje in een schacht, vervolgens door een riet. Die schachten kunnen omhoog of omlaag waardoor er ruimte is om de inslag te kunnen maken. De schachten die de draden van de ketting omhoog of omlaag laten gaan bepalen uiteindelijk het patroon.

Bij jacquard-weven kan iedere draad afzonderlijk worden aangestuurd (omhoog of omlaag) middels een computerprogramma, vroeger bepaalde een ponskaart het patroon.

Techniek
{"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]},"tech":{"body":[{"x":1,"y":4},{"x":1,"y":5}]},"know":{"body":[]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":3},{"x":0,"y":4}]}}