Mijn hart begint sneller harder te kloppen als ik een textielfabriek binnen kom. De radertjes in mijn hoofd beginnen te draaien en ik denk meteen: wat kan ik hier doen, én hoe maak ik optimaal gebruik van de mogelijkheden.

Door de digitale wereld is ons gevoel voor materiaal en kwaliteit op het gebied van textiel sterk afgenomen. Ik heb de behoefte gekregen om de kennis over textiel, die ik in de loop van mijn carrière heb opgedaan, te delen.

De mens is altijd inventief geweest in het vinden van productie- methodes die minder tijdrovend zijn.

Die technieken zijn in de loop der eeuwen steeds doorontwikkeld. Ambachtelijke handwerk werd overgenomen door machines. Het spinnen van garen ging eerst met een spintol, nu met een spinmachine. Voor het weven met de hand, kwam een weefgetouw; voor het breien met 2, 3 of 4 naalden ontwikkelden we de breimachine; en het knopen van tapijt met de hand kan nu ook met een tuftmachine.

Liset van der Scheer

De vertaling van het ambacht naar het machinale is de bron van mijn fascinatie voor het industriële productieproces.

Nog steeds worden er nieuwe ontwikkelingen op de markt gebracht, zoals bijvoorbeeld: gebreide schoenen, textiel waarin zonnecellen zijn verwerkt, medische textiel etc.

In deze site behandel ik in grote lijnen de productiemethodes van garen, weven, breien en tuften. Ik laat beelden zien van eigen werk, mijn inspiratie en  werkwijze én ik beschrijf hoe ik omga met de industriële textiele technieken.

Met de door mij samengestelde website KNOWHOW WOW hoop ik mijn enthousiasme en kennis over te brengen over industrieel vervaardigde textiel.

Laat ik eindigen met de vraag of iedereen zich ervan bewust is hóe en van welk materiaal de kleding die hij of zij draagt gemaakt is. Daar begint het textiele bewustzijn.

Er is zoveel mooie textiel gemaakt en zo inventief!

info@knowhowwow.nl

foto Annaleen Louwes

{"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0}],"body":[{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":0,"y":3}]},"know":{"body":[]},"tech":{"body":[{"x":1,"y":0},{"x":1,"y":2},{"x":0,"y":3},{"x":1,"y":3},{"x":1,"y":4}]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":1}]}}