Weven
loper
afbeelding uit het knipselboek van mijn moeder waar ze haar handwerkideeën in bewaarde, rond 1935

 

 

Weven

loper

De patronen die ik hier laat zien zijn gemaakt op een weefgetouw met 2  schachten waardoor de patronen heel simpel zijn.

Het geweven staal is een aanzet voor een ‘buitentapijt’. De samenstelling van de draad is een filamentgaren waaraan in de polypropyleen spinmassa extra chemicaliën zijn toegevoegd zodat het garen waterafstotend, schimmelvrij en UV-bestendig is.

Inspiratie
Product

proefstaal met simpele patronen voorafgaand aan het definitieve ontwerp

Ontwikkeling

Iedere kettingdraad loopt afzonderlijk door een heveltje in een schacht. Die schachten kunnen omhoog of omlaag waardoor er ruimte is om de inslag te kunnen maken. De schachten die de draden van de ketting omhoog of omlaag laten gaan bepalen uiteindelijk het patroon.

Als de patronen ingewikkelder worden gebruik je een dobby- of jacquardweef- machine

De bekendste vorm, gemaakt met een dobby (= engels voor schacht) weefgetouw, is de geblokte keukendoek. Dat weefgetouw heeft maximaal 32 schachten waarmee  patronen geweven kunnen worden.

Techniek
{"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":1,"y":0},{"x":1,"y":1}]},"tech":{"body":[{"x":0,"y":4}]},"know":{"body":[]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]}}