Garen
rups
rups in mijn volkstuin

Garen

rups

Een slubgaren is een spineffect waar met opzet verdikkingen in het garen worden gesponnen. Dit om het handmatige effect van een spinnewiel, linnen – of shantung zijde, na te bootsen.

Bij de Buffo van Casalis heb ik het garen verwerkt in een dégradé effect. Hierbij ontstaat een mooi verloop van kleuren omdat de lange, 7 centimeter losse slubgarens, warrig door elkaar vallen.

Inspiratie

Een dégradé, of schaduwstreep dient om diepte aan het ontwerp te geven. Van licht naar donker, in een overloop van kleuren.

Product
Ontwikkeling

Een slubgaren is een twist-, óf twijneffect waarbij de toevoer van het lont met verschillende snelheden gaat.

Vóór het spinproces worden de grondstoffen bepaald. Deze worden vervolgens gemengd, gekamd en verwerkt tot een vliesdoek waar één of meerdere lonten van worden gemaakt. Van het lont wordt vervolgens een draad gesponnen. De volgende stap in het proces is twijnen.

Een enkeldraads garen is getwist, oftewel gedraaid, maar niet met een tweede draad getwijnd. De stevigheid van het garen wordt verkregen door het garen te vervilten. Voor een twijneffect wordt gewerkt met 2- of meerdere draden.

Techniek
{"tech":{"body":[{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":4}]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":1,"y":1}]},"know":{"body":[]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]}}