Weven
Vlisco-like-Vlisco
boek 'Rois d'Afrique' van Daniel Lainé.

Weven

Vlisco-like-Vlisco

Vlisco is een Nederlandse merk dat op batiktechniek gebaseerde textiel drukt voor de Afrikaanse consument. (wax-print) Geïnspireerd door hun dessins met grote motieven wilde ik meubelstoffen ontwerpen waarbij het patroon van de stof de stoffeerder zou kunnen uitdagen om daarmee te gaan spelen. Daarvoor heb ik stof laten weven voor mijn eigen merk TeTTeX. De ontwerpen komen voort uit mijn bewondering voor de dessins van de Vlisco.

Inspiratie
bank Sunshine van TeTTeX
kussens Pushpin en Construction van TeTTeX

 

 

 

 

bekijk meer van TeTTeX

Product

De dessins zijn geweven op een jacquardmachine. De ketting bestaat uit 5 kleuren die afhankelijk van de mengkleur naar boven komen, zie ‘blanket’ met alle verschillende mengingen. De inslag bestaat uit 2 of 3 kleuren.

Op de foto’s boven zie je diverse Vliscostoffen verwerkt als gordijn, dekbed en meubelstof.

Ontwikkeling

Voor weven heb je een ketting en een inslag nodig. De ketting wordt ‘geschoren’ in één of meerdere kleuren.

Iedere kettingdraad loopt afzonderlijk eerst door een heveltje, dan door een oogje in een schacht, vervolgens door een riet. Die schachten kunnen omhoog of omlaag waardoor er ruimte is om de inslag te kunnen maken. De schachten die de draden van de ketting omhoog of omlaag laten gaan bepalen uiteindelijk het patroon.

Bij jacquard-weven kan iedere draad afzonderlijk worden aangestuurd (omhoog of omlaag) middels een computerprogramma, vroeger bepaalde een ponskaart het patroon.

Techniek
{"tech":{"body":[{"x":0,"y":4}]},"know":{"body":[]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":4}]}}