Weven
Haeckel
Ernst Haeckel, boek Kunstformen der Natur

Weven

Haeckel

Het boek met prenten van de Duitse Bioloog Ernst Haeckel is in 1904 gepubliceerd. Het is een antwoord op ‘Origin of Species’ van Charles Darwin uit 1859. Met de afbeeldingen wil Haeckel meer begrip kweken voor de oneindige schoonheid en de oorsprong van de natuur en haar organismen.

Inspiratie
Product

Ter inspiratie voor het maken van een patroon maak ik collages die de basis vormen voor het dessin en de kleur. Het is een houvast voor het ontwerpen.

De donkere achtergrond, mooie diepe kleuren, ronde vormen en de fijne details zijn belangrijk voor het dessin.

Het dessin is geweven met Trevira CS garen, dit is een brandvertragend filament garen. Het bestaat in allerlei variaties, van wolachtig tot glanzend. In de projectmarkt (o.a. hotels, kantoren) is het gebruik van een brandvertragende stof verplicht.

Ontwikkeling

Voor weven heb je een ketting en een inslag nodig. De ketting wordt ‘geschoren’ in één of meerdere kleuren.

Iedere kettingdraad loopt afzonderlijk eerst door een heveltje, dan door een oogje in een schacht, vervolgens door een riet. Die schachten kunnen omhoog of omlaag waardoor er ruimte is om de inslag te kunnen maken. De schachten die de draden van de ketting omhoog of omlaag laten gaan bepalen uiteindelijk het patroon.

Bij jacquard-weven kan iedere draad afzonderlijk worden aangestuurd (omhoog of omlaag) middels een computerprogramma, vroeger bepaalde een ponskaart het patroon.

Techniek
{"tech":{"body":[{"x":0,"y":4}]},"know":{"body":[]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":1,"y":2}]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]}}