Breien
gelaagd
heuvels in de Spaanse Pyreneëen

Breien

gelaagd

Het ontwerp ontstaat vanuit de techniek, de mogelijkheden van de machine en de eigenschappen van het garen. Elk garen krijgt zo zijn eigen ontwerp.

De droogdoek is gebreid op een dubbelbeds-breimachine. Door gebruik te maken van deze machine kon ik bij sommige delen van het patroon de draden samenbreien en bij andere delen de draden juist los van elkaar breien. Het breisel bestaat daardoor uit een dubbele laag waardoor het ‘droog’ oppervlak wordt vergroot.

Inspiratie

De samenstelling van het garen is 40 % modal, een hoogwaardige viscose, goed voor de vochtopname maar niet sterk, en 60 % katoen. Katoen is sterk en heeft ook een zeer goede vochtopname.
De afwerking is een boordsteek met een ‘oogje’, dat zorgt voor een extra subtiel detail.

Product

Om de droogdoek stevigheid of verband te geven zijn de lagen om de 2 cm aan elkaar gebreid. Op die plek wordt het breisel dikker en dus ook breder. Het gevolg is dat de zelfkanten daardoor mooi gaan golven, dat is een cadeautje.

Ontwikkeling

Op een vlakbreimachine gaat de draad  via een naaldenbed van links naar rechts en terug.  Een bed is een metalen oppervlak met breinaalden. Bij een dubbelbeds-vlakbreimachine heb je een voor- en een achterbed.  De breedte kan je, in tegenstelling tot bij rondbreien, zelf bepalen.

Je kan de draad ook van het voorbed naar het achterbed laten breien; dat levert een soort rondbrei op.

Techniek
{"know":{"body":[]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]},"tech":{"body":[{"x":1,"y":4}]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":1,"y":2}]}}