Weven
rode draad
een kantklos proeflapje uit het oefenboek van mijn moeder

 

Weven

rode draad

Bij de theedoeken, gemaakt in opdracht voor het TextielMuseum op een dobby weefgetouw, zie je het effect van de binding op de inslagdraad. Ik laat hier de loop van een draad zien door een contrasterende kleur te gebruiken. Hetzelfde idee heb ik toegepast bij de gebreide handdoek van Knit-tet.

Inspiratie
Product
proeflapjes voorafgaand aan de het definitieve ontwerp

Op het Dobby-weefgetouw zijn drie verschillende kettingen naast elkaar ingeregen, maar de inslag is steeds hetzelfde.

De flotteringen, los liggende draden, zorgen in het weefsel voor een betere vochtopname. De krimp echter, wordt daardoor ook groter.

Ontwikkeling

Iedere kettingdraad loopt afzonderlijk eerst door een heveltje, dan door een oogje in een schacht, vervolgens door een riet. Die schachten kunnen omhoog of omlaag waardoor er ruimte is om de inslag te kunnen maken. De schachten die de draden van de ketting omhoog of omlaag laten gaan bepalen uiteindelijk het patroon.

De bekendste vorm, gemaakt met een dobby (= engels voor schacht) weefgetouw, is de geblokte keukendoek. Dat weefgetouw heeft maximaal 32 schachten waarmee  patronen geweven kunnen worden.

Techniek
{"tech":{"body":[{"x":1,"y":1},{"x":0,"y":4},{"x":0,"y":5}]},"wow":{"spacer":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0},{"x":0,"y":1},{"x":1,"y":1}],"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":1,"y":1},{"x":1,"y":4}]},"how":{"header":[{"x":1,"y":0}],"body":[{"x":0,"y":0},{"x":1,"y":0}]},"know":{"body":[]}}
x

Ik zou graag een boek uitgeven,
een boek met nog veel meer
informatie over industriële
textieltechnieken.

Vindt U dat een goed idee?

Wees zo vriendelijk om een
bijdrage te doneren voordat
U afdrukt.